Vanhaa Niskalaa isännöimme me, Kati ja Veli-Pekka Kärnä - ja tänä päivänä meillä on iloksemme mukana myös Heli

kati.jpg

Minä Kati olen kotoisin Kajaanista, jossa hevoshistorianikin on luonnollisesti alkanut. Hevoset ovat olleet osa omaa elämää ala-asteikäisesta saakka. Lapsuudessa ja nuoruudessa kävin ratsastustunneilla, ja hoidin omaa hoitohevosta, jonka kanssa touhusimmekin kaikenlaista kivaa yhdessä. Lapsuudesta saakka hevosharrastus on ollut itselle paljon muutakin kuin ratsastusta, ja samalla ajatuksella työskentelemme tänä päivänä tallin asiakkaiden kanssa.

Muutin Rovaniemelle opiskelujen vuoksi, alunperin vuodeksi, vuosi on kuitenkin kummasti venynyt ;) Vuosien varrella olen rovaniemeläistynyt, ja oma koti on tällä hetkellä Vanhassa Niskalassa. Olen opiskellut Lapin yliopistossa, ja valmistunut hallintotieteiden maisteriksi pääaineena markkinointi. Työuran pisin pätkä on samasta talosta. Opinnot ovat kuitenkin saaneet vuosien varrella uutta suuntaa ja yliopistoelämä on vaihtunut yrittäjän elämään. Omassa arjessa ovat vahvasti läsnä itselle tärkeät asiat - luonto, eläimet ja ihmiset. Nykyiseen elämään kuuluu myös aktiivinen oman osaamisen kehittäminen, uutta tietoa haluaa saada koko ajan.

Oma opiskelu näkyy vahvasti tallin toiminnassa, kokemuksellisen tunnetaitovalmennuksen opinnot (EASEL®-ohjaaja vuonna 2012,  EASEL®Coach - Työnohjaaja/EASEL®-Trainer vuonna 2014) ovat antaneet lisäsisältöä hevoshetkiimme tarjoten asiakkaille sekä eväitä hevosharrastukseen että omaan elämään muutenkin.  

Toimiminen hevosalalla vaatii monipuolista osaamista, siirtyessäni noin kymmenen vuotta sitten yrittäjäksi olen vahvistanut omaa osaamistani alaan liittyen monipuolisesti. Olen opiskellut mm. maaseutuyrittäjän perustutkintoa hevostalouteen painottuen sekä suorittanut hevoshierontaopintoja. Keskeinen opinala on  ollut myös luonnolliseen hevosmiestaitoon perehtyminen. Olen osallistunut mm. Piet Nibbelinkin hevostaitokursseille, ja suorittanut kolmivuotiset syventävät hevostaito-opinnot. En itse tahdo puhua hevoskuiskauksesta, vaan hevosten kanssa kommunikoinnista, joka yhdessä molemminpuolisen kunnioituksen kanssa on pohja kaikelle hevosten kanssa tehtävälle yhteistyölle. Uutta oppia tulee koko ajan, voisi sanoa, että olen löytänyt polun pään, saa nähdä minne polku vie.. 

Olen kurssittanut itseäni myös kavioiden hoidon saralla. Hevosemme ovat kengättömiä, ja olen hankkinut lisätietoa nimenomaan kengättömien kavioiden hoidosta. Perustiedot asiasta sain Dan Guerreran vuolukurssilta, lisäksi olen osallistunut muillekin kavionhoidon kursseille - samaa oppia on hakenut myös Heli, joka muun toiminnan ohella osallistuu myös hevosten kaviohuoltoon.

Osaamistani olen päivittänyt myös erityisryhmien ratsastukseen liittyen, olen osallistunut Suomen Ratsastajainliiton järjestämälle vammaisratsastuksen ohjauksen peruskurssille.

Hevososaamistan ylläpidämme ja kehitämme osallistumalla säännöllisesti erilaisiin valmennuksiin ja kursseihin. Tallillamme käy säännöllisesti ulkopuolisia valmentajia, uutta oppia haetaan sekä itselle että asiakkaille - ja samalla tietysti myös hevosille. Järjestämme Vanhassa Niskalassa myös omia kursseja, esimerkkeinä voi mainita Noora Ehnqvistin hevostaitokurssit ja Pia Häikiön kavionhoitokurssit. 

Hevostyön ollessa edelleen lähellä omaa sydäntä, on rinnalle viimeisinä vuosina tullut ohjaustyö - oma kouluttautumisen myötä tavoitteeni on vahvistaa asiakkaiden hyvinvointia, työnohjaajana ja coachina voin tarjota osaamistani uusille asiakasryhmille. Hevostoiminnan ohella Vanhassa Niskalassa toimiikin nykyään myös toinen yritys, Askel Työnohjauspalvelut, jonka kautta tarjoan mm. työnohjausta ja koulutuspalveluita. Hevoset ovat osin mukana tässäkin työssä, työnohjaus, jossa on mukana eläintyöpari on monesti silmät avaava kokemus ohjattavalle.

Aviomieheni Veli-Pekka on tärkeä kv-p.JPGumppani myös hevostoiminnassamme, ilman häntä en olisi tänä päivänä tässä onnellisessa asemassa. Vaikka tallitoiminnan päävastuu on minulla, on hevosyrittäjyys yhteinen asia, voisi sanoa, että kyseessä on yhteisesti valittu elämäntapa. Oman kotipihan ollessa yrityksen toimintaympäristö, on molempien mukanaolo lähtökohta toimivalle kokonaispaketille. V-P onkin korvaamaton apu monissa käytännön tehtävissä puhutaampa sitten hevosista huolehtimisesta, tilan rakennustöistä, heinäpaalien tai lannan kuskauksesta tms.

Vanhan Niskalan yritystoiminnan laajentuessa on meillä ollut ilo ja kunnia saada mukaan tallin väkeen Heli. Heli on tullut vuosien varrella tutuksi monelle vakikävijälle, hän on ollut meillä eripituisia pätkiä mm. harjoittelijana ja työssäoppijana. Jaksot ovat ajoittuneet miltei koko tallin toiminta-ajalle, yhteistä historiaa on siten jo paljon ja tallin arvopohjan, toimintatapojen ja hevosten koen olevan Helille yhtä tuttuja kuin itselle.

heli.JPG

Elämä on vienyt Heliä välistä maailmalle ja koulun penkille, kaikki kokemus ja opit ovat tänä päivänä iloksemme mukana tallin arjessa. Helin osaaminen on tärkeä osa hevosten hyvinvoinnin varmistamisessa ja hänen liityttyä tallin henkilökuntaan voimme tarjota myös asiakkaillemme uutta lisäarvoa ja oppia mm. eläinten kouluttamisen saralla.

Heli on syksystä 2016 alkaen ollut oma työpari jakamassa vastuuta hevostoiminnastamme, yrittäjälle tärkeän työkaverin ohella tärkeä asia tallin pitäjälle on myös luottokotimies - oman vapaan ottaminen on aika paljon helpompaa kun kotona on luottoihminen, joka auttaa tarvittaessa