Katin Kanala

p9230132.jpg

Omien kanojen hankinta oli itselläni pidemmän ajan haave. Kanat ovat kuitenkin olleet itselle aivan vieras eläinlaji, ennen omien kanojen hankintaa ja kanalan rahennusta tutustuinkin kanoihin ja niiden elinolosuhteisiin sekä kirjallisuuden että kanalavierailujenkin myötä. Kanarodun valinta sen sijaan ei ollut vaikeaa, alusta alkaen oli selvää, että meille tulee maatiaiskanoja. Alkuperäisen rodun valinta on lähellä omaa arvomaailmaa, maatiaiskanan ollessa myös hyvin sopeutunut pohjoisiin elinolosuhteisiin.

Tänä päivänä pihassamme asuu monivärinen parvi tyrnäväläisiä maatiaiskanoja. Kesäaikaan kanalan väki ilahduttaa vieraitamme kulkien vapaana pihassa. Kanojen kohtaaminen on monelle uusi kokemus, siivekkäät asukit ovatkin tuoneet mukavan lisän Vanhan Niskalan elämään. Kanojen elämän seuraaminen on herättänyt monet mielenkiintoiset keskustelut - ja aika helposti parven käyttäytymistä seuratessa asiakkaat löytävät yhtymäkohtia myös ihmisyhteisöjen toimintaan.

Muutaman kerran olemme päässet näkemään ja kokemaan omien tipujen kuoriutumisen sekä seuraamaan miten kanaemo todella opettaa pienet jälkeläiset elämän alkuun - kaikki ainutlaatuisia ja opettavaisia kokemuksia.

Mielenkiintoista on myös seurata eri eläinlajien välistä yhteiselämää. Hevoset ovat tottuneet jaloissakin kierteleviin kaakattajiin, yhteiselo on sujunut myös kissan kanssa. Edesmennyt koiraystävä Irwin, joka aikanaan seurasi kanssani kanaparven elämää tipuajasta saakka, opetti kanojen kanssa käyttäytymisen myös Topille.

Oma kanala on ekologinen ja eettinen valinta. Omien kanojen myötä tietää mistä omat kananmunat ovat peräisin ja mitä kanat ovat syöneet. Kanojen lajinomaisen käyttäytymisen mahdollistava elinympäristö mahdollistaa kanoille onnellisen elämän, joka on tärkeää kaikille eläinystäville.

kanat.jpg

9BB79607-8976-4F68-8FFC-715E04D16C7B.JPG