Ohjeita hevosystävälle 

ohjeet1. Noudata annettuja ohjeita, ohjeet on tehty yhteisen turvallisuuden ja viihtyvyyden varmistamiseksi. 

2. Kaikki tallilla tapahtuva toiminta on ohjattua. Ohjaamme ja neuvomme kaikkia asiakkaita, Sinun ei siis tarvitse esim. muistaa kaikkia näiden ohjeiden asioita. Kysy rohkeasti, jos joku asia mietityttää tai on epäselvä.

3. Ratsastaminen tapahtuu omalla vastuulla. Tallilla on vastuuvakuutus, suosittelemme kaikille asiakkaillemme henkilökohtaista tapaturmavakuutusta.

4. Ilmoita etukäteen mahdollisista liikkumisrajoitteista, sairauksista ja allergioista, jotka vaikuttavat hevosharrastukseesi. Kerro millaista apua mahdollisesti tarvitset. 

5. Ole ehdottoman rehellinen ratsastustaidoistasi. Rehellisyys ratsastustaitojen arvioinnissa on ennen kaikkea turvallisuuskysymys. Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit.

6. Mikäli ryhmässä on eritasoisia ratsastajia, vauhti määräytyy aina ryhmän kokemattomimman ratsastajan taitojen mukaan.

7. Tulethan ajoissa sinulle varatulle ajalle.

8. Muistathan perua oman varaukesi ajoissa jos et pääse tulemaan. Peruutus mahdollisimman hyvissä ajoin, viimeistään edellisenä iltana klo 20 mennessä. Perumaton aika veloitetaan palvelun hinnan mukaan.

9. Sääolosuhteet voivat joskus aiheuttaa palvelun peruutuksen. Ko. tilanteessa saat tallilta tekstiviestitiedotteen muutoksesta. Pakkasraja on lapsilla -15 ja aikuisilla -20 tallin mittarista luettuna.

10. Ethän tule tallille varusteissa, joita olet käyttänyt toisella tallilla. Hevosemme ovat rokotettuja, tarvittava pesu/desinfiointi toisaalla käytetyille vaatteille/kengille on kuitenkin hyvä tehdä ennen tallille tuloa.

11. Kaikki ratsastajamme käyttävät kypärää, tarvittaessa saat kypärän lainaksi tallilta. Pukeudu säänmukaisesti, jalkaan kannalliset kengät/saappaat (ei lenkkarit) ja joustavat housut, joissa ei ole hankaavia saumoja.  

12. Käytämme selkään noustessa jakkaraa. Nouse hevosen selkään hevosystävällisesti: älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan/hevosen selkään raskaasti. Ohjaaja on auttamassa vuorollaan jokaista, odota siis vuoroasi.

13. Lähde liikkeelle vasta kun ohjaaja antaa luvan. 

14. Hevonen aistii helposti mielialasi, tunteesi ja asenteesi. Ikävien yllätysten välttämiseksi kerro jos olet esim. epävarma tai jännität.

15. Keskity ratsastukseen. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi. Opettele parantamaan ohjastuntumaa rauhallisesti, ilman nykimistä, käsien nostelua tai levittelyä. 

16. Säilytä maastossa ohjattu etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon äläkä ratsasta toisen ratsukon vierelle. Ohjaajaa tai toista ratsukkoa ei saa ohittaa ellei sitä pyydetä. Ohittelu voi laukaista hevosissa kilpailuvietin. Maastossa ohjaajan käskyt toistetaan jonossa kuuluvasti aina seuraavalle, jotta perässätulijat saavat tiedon mm. etenemistahdista, askellajin vaihtamisista, mahdollisista vaaranpaikoista yms.

17. Pyri ratsastaessa mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja aina niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Noudata ohjaajan antamia neuvoja.

18. Ääniavut ovat tärkeitä, juttele hevoselle ja kiitä sitä kun se tekee mitä pyydät. Voit kiittää hevosta myös kosketuksella, perinteisen kaulalle taputuksen sijaan suosimme lempeää äänensävyä ja karvanmyötäistä silitystä ja rapsutusta esim. harjan juuresta.

19. Hevoset ovat tottuneet autoihin ym. kulkuneuvoihin. Kohdatessamme esim. auton, kaikki hevoset pysäytetään tien laitaan ja matkaa jatketaan, kun auto on ohittanut hevoset.

20. Jos hevonen säikähtää/lähtee laukkaamaan tms., pyri istumaan rennosti satulaan. Vältä etunojaa, se vain pahentaa tilannetta. Älä nosta käsiä korkealle, purista pohkeilla tai huuda. Muista islanninhevosten pidättävä ääniapu, matala hou-ääni. Pyri kääntämään hevonen ympyrälle.

21. Jos putoat hevosen selästä, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukana. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda.

22. Tupakointi hevosen selässä tai niiden läheisyydessä on kielletty.

23. Emme luovuta hevosta alkoholin/päihteiden vaikutuksen alaisena olevalle henkilölle.

24. Ratsastajien painoraja on noin 90 kg riippuen ratsastajan fyysisestä kunnosta.

 

KIITOS, ETTÄ NOUDATAT OHJEITA JA VARMISTAT OSALTASI KAIKILLE MUKAVAN JA TURVALLISEN RATSASTUSHETKEN !